Ако искаш да съхраниш мечтата си, не я споделяй!

Съществува един особен вид морски рак, който може да бъде уловен само ако се спусне във водата клетка със стръв. Тогава в нея влизат десетки раци. Любопитното обаче е, че те остават вътре дори и след като изядат цялата стръв. Продължават да стоят по силата на своя стаден инстинкт и ако някой от раците се опита да излезе по някакви свои си причини, останалите го придърпват обратно при тях. А ако той е прекалено настоятелен в желанието си да се озове на свобода, те са способни просто го убият.

Основната разлика между тези раци и хората е, че … раците живеят във водата, а хората – на сушата. Само това …

Ако искаш да съхраниш мечтата си, не я споделяй!

Дали това звучи преувеличено? Истината е, че всеки, който има истинска мечта, способна да го изведе извън своеобразната клетка, в която живее и е споделил тази мечта с околните, знае прекрасно колко много човешкото поведение наподобява това на злощастните раци.

Какво общо имат раците и хората?

Да, наистина хората не разполагат с големи щипки и не използват физическа сила. Те нямат нужда от това. Те разполагат с много по-ефективни методи да ви задържат в клетката – съмнения, умаловажаване, присмех, сарказъм, дори инсинуации, презрение, подигравки, унижение, обвинения, лъжи и какво ли още не.

Това са мощни оръжия, които е по-добре да избягвате. Няма никаква причина да се сблъсквате с тях. Възприемайте своята мечта като малко уязвимо семенце, което има нужда от защита, храна и благоприятна среда за своето развитие. Да, след време евентуално тя може да порасне и да е достатъчно голяма и силна за да отблъсква атаките на околните. Но в началото я пазете от тях.

Как да предпазим мечтата си?

Можете просто да игнорирате критиците и да си тръгнете. Или да ги изслушате, като използвате техните обяснения „Защо това няма да стане“, за да помислите за потенциалните проблеми, които ви предстои да решите.

Не допускайте да ви повлияят на намеренията, но подхождайте с разбиране. Хората реагират така, защото те просто не обичат да гледат как другите преследват целите си. Причината е, че това им напомня, колко далече са те самите от изживяването на собствените си мечти.

Защо го правят?

Говорейки ви за това, че няма да можете да постигнете целите си, те всъщност подсъзнателно оправдават собственото си бездействие и се връщат своята зона на комфорт, от която за кратко сте ги извадили. За тях това е важно и те няма да се поколебаят да ви дадат всяка рационално звучаща лъжа, която са пробутвали на себе си. И ако не се съгласите с тях със същата степен на убеденост, се подгответе за огромно отрицание.

Затова не ги занимавайте със своите мечти. Вместо това, можете да им разкажете, когато постигнете някоя от целите си. Не става въпрос да се хвалите грубо, а просто да им споделите, че това е възможно.

Дори и тогава вероятно ще срещнете недоверие, въпреки неопровержимите доказателства, които предоставяте. А ако не могат да повярват на реалността, представете си колко би било трудно да ги накарате да повярват на една мечта.

Оставете другите да живеят живота, който искат и се фокусирайте върху постигането на целите си.Инсайт I: Семинарът на пробуждащото се сърце

Ако искаш да съхраниш мечтата си, не я споделяй!

Заповядайте на семинара Инсайт I – четиридневно пространство, което е посветено на нас самите, на нашия център и на баланса, който ще ни даде всички отговори и ще ни покаже най-добрите пътища, по които да продължим.

  • Oтстъпки в цената за студенти, пенсионери и групи участници от една фирма
  • За запазване на билети и въпроси, може да се свързвате с нас на 0897 201 215

 

  

Ако искаш да съхраниш мечтата си, не я споделяй!  
Сподели с приятели: