Децата и чувството за вина

По принцип децата игнорират предупрежденията на родителите. Те правят каквото си пожелаят и когато си пожелаят. Любопитството за тях винаги е било по-важно от думите на по-възрастните.

В отговор родителите са принудени да създават различни правила, а когато правилата не се спазват, те определят и съответните наказания. Наказанието може да включва най-различни неща. От отдръпване на родителя и отказ да демонстрира обич и добро отношение, през лишаване от нещо важно за детето – например свобода, храна, играчки или срещи с приятели, до причиняване на физическа болка.

От гледна точка на родителя тези неща може и да не означават много, но от гледна точка на детето те биха могли да имат унищожителен ефект. При това понякога дори по-малките наказания като промяна в тона или в погледа, могат да имат също толкова голям ефект, колкото и причиняването на болка.

Децата и чувството за вина

Защо това има толкова голямо значение за детето?

За да си отговорим на този въпрос, е важно да си представим как гледат децата, особено по-малките, на своите родители. За тях родителите са едни осезаемо по-големи на ръст хора, които могат да бъдат източник на любов, на грижа, защита и удобство, да им носят радост, както и да ги защитават от всички останали много големи и страшни хора, намиращи се наоколо. А в добавка на всичко това родителите контролират и храната.

Затова не е много изненадващо, че когато родителите решат да накажат детето си, дори ако го правят за негово собствено добро, то може да приеме това наказание много сериозно и да реагира остро. Понякога децата изпитват омраза към родителите си за това, друг път мразят себе си за това, което са направили и с което са предизвикали наказанието на своите родители.

Когато се случи такова нещо, то се нарича вина.

Вината се превръща в част от живота ни още от ранна детска възраст и постепенно става част от нашето ежедневие. Затова не е учудващо, че днес тя е един от най-големите бичове на общество ни, от който никой не е застрахован напълно.

Налага се въпросът: как можем да превърнем вината от наш враг – в наш приятел? Как да помогнем на нашите деца да се предпазят от деструктивния й ефект и да впрегнат нейната енергия в създаването на позитивна промяна?

Тези знания не се придобиват в училище. Те обаче са от огромно значение за бъдещето на вашето дете и до голяма степен биха могли да определят дали то ще израсне хармонична и щастлива личност, или не. Те могат да се усвоят, но ако бъдат поднесени по подходящ начин и в подходяща среда.

Ако искате да направите този страхотен подарък на детето си, запишете го на предстоящия семинар „Тийн Инсайт IА: Пробуждащото се сърце“

Вижте повече тук…

 Инсайт I: Семинарът на пробуждащото се сърце

Децата и чувството за вина

Заповядайте на семинара Инсайт I – четиридневно пространство, което е посветено на нас самите, на нашия център и на баланса, който ще ни даде всички отговори и ще ни покаже най-добрите пътища, по които да продължим.

  • Oтстъпки в цената за студенти, пенсионери и групи участници от една фирма
  • За запазване на билети и въпроси, може да се свързвате с нас на 0897 201 215

 

  

Децата и чувството за вина  
Сподели с приятели: