Наранени чувства

Как да научим детето си да се справя с наранените си чувства?

Още от най-ранна възраст ние научаваме, че това, което се случва извън нас, влияе на случващото се в нас – на нашите чувства. И в крайна сметка определя дали ще се чувстваме добре, или зле.

Ако например някой направи смешна физиономия или започне да издава глупави звуци, това вероятно ще ни разсмее и може да ни направи щастливи. Ако някой ни даде плюшено мече, това би трябвало да ни накара да се чувстваме обичани. Всяко дете по един или друг начин научава, че неговите вътрешни чувства са свързани с външни причини. А когато тези причини ги няма, е много вероятно да се почувстваме самотни, тъжни и да решим, че не сме обичани.

Също от малки ние започваме да следим околния свят и да се учим като гледаме случващото се наоколо. Бащата се прибира късно у дома и майката се чувства натъжена. Майката не готви на бащата любимия обяд и бащата остава недоволен. Изглежда, че изборът на храна, направен от майката, има някаква директна връзка с емоционалното състояние на бащата. Следователно, би заключило едно дете, вероятно така трябва да бъде … Постепенно откриваме, че наранените чувства са станали наш постоянен спътник в живота ни.

Наранени чувства

Какво обаче представляват те?

Наранените чувства са емоция, която ни напомня колко много ни е грижа за нещо. Ако чувстваме болка, това е защото наистина ни е грижа за нещо. А когато наранените чувства предизвикват гняв, той показва степента, в която ни е грижа. Да, наистина когато сме гневни, ние можем да извикаме „Това изобщо не ме интересува!“ или „Мразя го!“. Но тези думи също са част от това, че всъщност ни е грижа.

Какво да направим?

Най-важно е, когато сме изгубени в омразата и болката, да се опитаме да си спомним за това, което наистина сме искали и за което ни е грижа. Нашите наранени чувства всъщност са просто инструмент за припомняне на важната причина, поради която преминаваме през това. Те може и да ни се струват неприятни, но всъщност притежават силата да ни посочат пътя към това, което наистина сме искали да постигнем и да ни помогнат да се придържаме към този път, без значение колко препятствия има на него.

Другата дума, която използваме за това, че ни е грижа за нещо, разбира се е любовта. Това е една изключително мощна емоция, с която често младежите се сблъскват, без да са подготвени за това. Любовта е важна с това, че ни насочва директно към целта ни и може да ни даде енергия да следваме тази цел.

Бягството от болката …

Мнозина обаче, когато се сблъскват с болката, я използват за да спрат веднага и да се откажат от своятя цел. От това, което наистина са желали. Тогава вече те се нараняват истински, защото се отказват от това, което наистина е искало сърцето им.

Колкото по-рано младежите се научат да усещат и да управляват енергията, свързана с това, че истински ги е грижа за нещо, толкова по-щастливи и независими ще бъдат те по време на своето израстване. И ще се научат да използват енергията от болката и гнева за да постигнат позитивна промяна.

Как да спечелим и от загубата?

Разбира се, когато се опиташ да промениш нещата, ти можеш да успееш или да не успееш. Ако опитът ти проработи – това е чудесно. Ако обаче не постигнеш успех, не се ядосвай, защото ще научиш много от своя провал. Ако не друго, ти ще научиш още един начин, по който нещата не сработват. И кой знае – следващият път може да успееш, именно благодарение на това.

А ако не можеш да постигнеш друго, то поне използвай енергията от това да си представиш успеха в съзнанието си.

Освен това има и още една чудесна възможност младите хора да използват болката и гнева в тяхна полза. Чрез тези чувства те могат да променят своите схващания относно това, как трябва да ги третира светът. Също както е с чувството на вината, причината да изпитваме болка и гняв е, защото вярваме, че другите хора не трябва да ни причиняват тези чувства. Е, съжалявам, но истината е, че животът на Земята не функционира така.

Наранените чувства и гневът подобно на страха и вината са тук за да ни дадат енергията, която да използваме за постигане на нашите цели. Те не са причина да се отказваме от чувствата си и от целите си. Ако искате вашето дете да се научи как да използва мощната енергия, скрита в тези емоции, можете да го запишете на предстоящия семинар „Тийн Инсайт IА: Пробуждащото се сърце“.

Вижте повече тук…

 Инсайт I: Семинарът на пробуждащото се сърце

Наранени чувства

Заповядайте на семинара Инсайт I – четиридневно пространство, което е посветено на нас самите, на нашия център и на баланса, който ще ни даде всички отговори и ще ни покаже най-добрите пътища, по които да продължим.

  • Oтстъпки в цената за студенти, пенсионери и групи участници от една фирма
  • За запазване на билети и въпроси, може да се свързвате с нас на 0897 201 215

 

  

Наранени чувства  
Сподели с приятели: