Как да различаваме желания от необходимости?

Мислите си, че имате нужда от щастие? От любов, от приятели? Нуждаете се родителите да ви разбират? Помислете пак! Истината е, че както аз, така и вие нямате нужда от тези неща. И е от ключово значение да се освободите от заблудата, на която мнозина младежи стават жертва още от ранна възраст – объркването, че желанията са необходимости.

Разберете това, нашите необходимости вече са удовлетворени – още откакто сме се родили, чак до този момент. Това важи за всеки от вас, без изключение, защото ако не беше вярно, нямаше да четете тази статия. Ако нуждите на един човек не са удовлетворени, следва смъртта.

Нещата, които можем да наречем необходимости и нужди, са въздухът, водата, храната и може би (но не съвсем сигурно) също подслонът, дрехите и защитата. Всичко останало, от което ние си МИСЛИМ, че се нуждаем, е желание, а не необходимост.

Как да различаваме желания от необходимости?

Как да ги отличим?

Принципът е следният: ако можете да живеете без нещо дори за кратък период от време, то е желание. Не казвам – да живеете щастливо или комфортно без него. Просто да можете да съществувате. Нуждите са изцяло физически, а емоционално ние сме завършени и хармонични, макар и понякога да не го осъзнаваме.

Може би ще кажете: Това не се отнася за любовта! Е, истината е, че романтичната любов е нещо прекрасно, което е променило живота на мнозина, но така или иначе не е необходимост. Тя е желание.

Защо това е важно?

Големият проблем е когато наречем едно желание – нужда. Това ни въвежда в заблуда, от която следват редица последствия. Това е така, защото когато кажем, че имаме нужда от нещо, тялото ни активира своеобразна аларма: нужда, това е нещо важно – като храната и въздуха. След няколко подобни фалшиви аларми обаче, то започва да ги игнорира и да не ги взима на сериозно.

Приемете своите желания

Истината е, че ние имаме потенциал да постигнем почти всички свои желания. Ако обаче ги наречем необходимости, част от нас се отдръпва и казва: Добре нека да видим колко много наистина се нуждаеш от това.

Понякога добавяйки „нуждая се“ разваляме всичко. Някои хора с огромно себеотрицание например казват „Имам нужда да дам цялата си любов на околните“. Да, наистина – подобно себеотдаване е страхотно, но добавяйки „имам нужда“, ние променяме нагласата си за него. Колко по-искрено, по-малко обречено и някак си по-красиво звучи „Искам да отдам цялата си любов на другите“.

Да желаем нещо истински е прекрасно и можем да бъдем напълно отдадени и вдъхновени за неговото постигане. Ако започнем да наричаме това желание необходимост обаче, преставаме да сме вдъхновени и малко или много ставаме обречени. Защо вместо това да не приемем, че нещата, от които имаме нужда, вече са ни дадени и можем да преследваме своите желания на тази стабилна основа?

Ако искате да научите как да ги различавате и как да израснете в хармония със своите желания и мечти, запишете се на семинара „Тийн Инсайт I: Пробуждащото се сърце“.

Вижте повече тук.

 Инсайт I: Семинарът на пробуждащото се сърце

Как да различаваме желания от необходимости?

Заповядайте на семинара Инсайт I – четиридневно пространство, което е посветено на нас самите, на нашия център и на баланса, който ще ни даде всички отговори и ще ни покаже най-добрите пътища, по които да продължим.

  • Oтстъпки в цената за студенти, пенсионери и групи участници от една фирма
  • За запазване на билети и въпроси, може да се свързвате с нас на 0897 201 215

 

  

Как да различаваме желания от необходимости?  
Сподели с приятели: