Как да се възползваме от силата на вината и страха?

Макар и често да са подценявани, вината и страхът всъщност са два от най-големите бичове на съвременното общество. Малцина са онези, които никога не са изпитвали тези чувства и тяхното понякога разрушително влияние.

Но трябва ли то да е разрушително? И страхът, и вината концентрират мощна енергия за промяна, но истинският въпрос е: не можем ли да използваме тази енергия за позитивни цели?

Какво представлява чувството за вина?

Това е гняв, насочен навътре към самите нас. И този гняв носи силен заряд за личностна промяна. За съжаление обаче малцина, освен може би спортистите, са обучавани да използват по принцип гнева като инструмент на промяната. Много по-често ние го използваме за да отправяме обвинения и да се чувстваме зле. И по този начин се отказваме от цялата физическа, мисловна и емоционална сила за промяна, която ни се предлага като дар заедно с гнева ни.

Как можем да се възползваме от вината?

Когато се чувстваме виновни и поискаме да използваме този гняв за да променим нещо, ние имаме две възможности: можем да променим или собствените си действия или вярванията ни относно тези действия.

Повечето хора използват вината за да си повтарят, че повече няма да правят така – думи, на които никой не вярва, както и за да се чувстват зле. Някои я използват, за да променят своето убеждение за това колко зле са нещата. Истински важният въпрос е: как да се възползваме от енергията на вината за да променим действията си, а от там – и да постигнем цялостна промяна в живота ни.

Как да се възползваме от силата на вината и страха?

Какво ни носи страхът?

Представете си, че сте поставени в качествено нова ситуация и заедно с това получавате един енергиен тласък, който ви позволява да бъдете по-чувствителни към околния свят и по-силни. Не звучи ли страхотно? Не е ли точно това, от което имаме нужда, когато попаднем в нова ситуация?

Е, имаме добра новина за вас: точно това наистина се случва всеки път, когато се озовем в такава ситуация. За съжаление ние наричаме това явление страх и никак не го харесваме.

Защо гледаме на страха като на нещо лошо?

Нашите родителите никога не са ни учили да усещаме страх. Те са ни учили само да използваме страха за да не правим определени неща.

Да се възпираме и да избягваме новостите. Можете да сте сигурни, че те са го направили от любов. Истината е, че детето често не може да разпознае добрите неща от заплахите и без да изпитва страх, то би могло да пострада. Когато пораснем обаче вече знаем тези разлики и отново никой не ни учи

Как да използваме страха в наша полза?

А има как. Страхът е чудесен инструмент за учене. Той осигурява много добра среда, комбинираща енергия, ясно съзнание и способност да се фокусираме. Той ни позволява да се справяме с трудности, с които иначе може би нямаше да успеем. Мотивира ни да се променяме и да изстискваме своя скрит капацитет и ресурси, за които не сме предполагали, докато сме били в своята зона на комфорт.

Искате ли да се научите да препрограмирате отношението си към страха, превръщайки го в мощно средство за презареждане и позитивно отношение към промените? А желаете ли да превърнете чувството на вина в инструмент за позитивна промяна? Ако е така, запишете се на предстоящия

„Инсайт I: Семинарът на пробуждащото се сърце“.

За повече информация:

https://insightseminars-bg.org/?page_id=64

 Инсайт I: Семинарът на пробуждащото се сърце

Как да се възползваме от силата на вината и страха?

Заповядайте на семинара Инсайт I – четиридневно пространство, което е посветено на нас самите, на нашия център и на баланса, който ще ни даде всички отговори и ще ни покаже най-добрите пътища, по които да продължим.

  • Oтстъпки в цената за студенти, пенсионери и групи участници от една фирма
  • За запазване на билети и въпроси, може да се свързвате с нас на 0897 201 215

 

  

Как да се възползваме от силата на вината и страха?  
Сподели с приятели: