Позитивният фокус срещу позитивното мислене

Съществува мит, че за да постигнем дадена цел, ние трябва да мислим позитивно за нея през цялото време. Е, това не е точно така или поне – не непременно по начина, по който мнозина си го представят.

За да постигнем успех в която и да било сфера или да осъществим мечтите си, всичко което трябва да направим е да имаме позитивен фокус върху целта си да се движим към нея. Вероятно някои читатели ще попитат: каква е разликата между позитивното мислене и позитивния фокус?

Отговорът е – огромна.

Позитивният фокус срещу позитивното мислене

Представете си например, че трима души са устремени към една и съща цел и започват да се движат към нея от една и съща стартова позиция по едно и също време. Разликата обаче е, че първият от тях (ще го наречем за нуждите на тази статия Иван) е привърженик на позитивното мислене, вторият (примерно Петър) използва позитивен фокус, а третият (да кажем Георги) е както мислещ, така и фокусиран позитивно.

Какво ще се случи?

Още при потеглянето към целта първият от тримата – Иван – вероятно ще реши да седне и да се отдаде на позитивно мислене, за да се подготви по-добре за важното пътуване. Петър от своя страна още в началото ще се фокусира върху целта и ще започне да се движи. Георги също ще потегли.

Иван постепенно ще се настрои позитивно, продължавайки да седи на стартовата позиция. Петър може би ще види редица проблеми по пътя си и те вероятно няма да му харесат, но ще продължава да се движи към целта. Георги също ще продължи напред, но тъй като е позитивно настроен, ще се радва на цветята, слънцето и всичко останало по пътя си, мислейки през цялото време, колко хубаво и полезно упражнение е това пътуване.

Кой ще достигне първи до целта?

Най-вероятно това ще са Петър и Георги, при това – в момент, когато Иван все още няма да е напуснал своята стартова позиция, въпреки че ще се чувства много по-позитивно отколкото преди това. Петър и Георги в общия случай би следвало да пристигнат заедно, но Георги ще се радва много повече на пътуването от Петър. И това ще е единствената разлика.

Изводът от тази история е, че ако запазим своя позитивен фокус върху целта през цялото време и продължим напред, можем да имаме колкото си искаме негативни мисли и това няма да ни попречи.

Разликата обаче е, че ако попитаме Георги, той ще посочи, че е прекарал чудесно и няма търпение да започне следващото пътуване. Съответно и целите, които ще постигне в дългосрочен план, може би ще са много повече. Докато Петър ще постигне своята първоначална цел, но негативните мисли в съзнанието му ще го накарат да спре, да си почине и да се порадва на победата.

Така или иначе, не е повод за тревоги, ако мислите ни не са винаги изпълнени с цветя и рози, стига да продължаваме да се движим към целта си. Животът продължава, без значение за какво си мислим. Да мислим непрекъснато за целта и да се движим неотклонно към нея – това е есенцията на позитивното фокусиране, а всичко останало макар и забавно, не е съществено. Е, освен разбира се ако не смятате, че забавното е съществено за вас. 🙂Инсайт I: Семинарът на пробуждащото се сърце

Позитивният фокус срещу позитивното мислене

Заповядайте на семинара Инсайт I – четиридневно пространство, което е посветено на нас самите, на нашия център и на баланса, който ще ни даде всички отговори и ще ни покаже най-добрите пътища, по които да продължим.

  • Oтстъпки в цената за студенти, пенсионери и групи участници от една фирма
  • За запазване на билети и въпроси, може да се свързвате с нас на 0897 201 215

 

  

Позитивният фокус срещу позитивното мислене  
Сподели с приятели: