За щастието и грижата към себе си

Какво ли не съм учила през досегашния ми живот – училища, университети, бизнес семинари. Всеки от тях добавяше нови и нови знания – математика, химия, физика, история, бизнес стратегии, счетоводство. Понякога се чудя къде отиде цялата тази информация, колко от нея ползвам в ежедневния си живот точно сега?

За щастието и грижата към себе си

Моите родители също ме учеха – какво е правилно и какво е грешно, как да обичам, какво поведение да имам в различни ситуации. Замислих се, обаче, че всичко, което са ми дали е според тяхната гледна точка, тази, която най-вероятно са придобили от техните родители. А дали това, което те ми казваха е най-доброто за мен?

Дали наистина ми върши работа за най-важните за мен неща:

  • Какви взаимоотношения имам
  • Как правя изборите си
  • Как се справям с разочарованията и чувството за вина
  • Как приемам, когато ме отхвърлят…

И сега си задавам въпроса – а защо няма университет точно за тази най-важна наука – житейската?

Колко болка щях да си спестя в живота, ако някой ми беше казал да се погрижа първо за себе си, за да мога да се погрижа после за другите, а не все да се раздавам и да забравям да погледна какво си причинявам с някои мои действия.

Колко различни стъпки щях да направя в живота си, ако бях убедена, че аз съм един стойностен човек, който заслужава всичко?

Колко по-лесно щях да правя избори в живота си, ако бях осъзнала, че е хубаво да се доверявам на интуицията си, а не да следвам очакванията на другите?

Защо до сега никой не е обяснявал колко е важно това за мен, за теб, за твоя и за моя живот? Защо аз повторих същото и с моите деца? Защо им казвах кое е правилно и грешно (според мен) и как трябва (според мен) да реагират в определени ситуации.

Защо често забравях да ги прегръщам и просто да ги подкрепям във всичко, което правят, дори когато е съвсем различно от моите разбирания? Защо си мислех, че най-важното е да контролирам живота им – да не сбъркат?

Днес знам отговора на всички тези въпроси. Аз съм правила това, което съм знаела. Правила съм това, на което съм била най-способна в онези моменти. И не съм знаела…Нямала съм шанса да „завърша“ онзи най-важния – житейския университет.

Случайно срещнах онези симпатични фасилитатори, дошли от Америка за семинарите Инсайт (нямам идея как попаднах на този семинар първия път). Те някак си неусетно успяха да ме изненадат. Нещо говореха, нещо правеха, някакви игри (беше доста забавно) и когато аз най-накрая се доверих, че това сигурно е нещо важно и за мен –  започнах да отварям очите си ден след ден.

Благодарение на Инсайт, някак си погледнах себе си и живота си отстрани – за първи път, спокойно и осъзнато. Постепенно ми светна пред очите колко много неща не съм правила по най-добрия за мен начин, колко много раници съм носила на гърба си и съм усложнявала живота си.

Преживях безценни моменти, които ми показаха силата на „let it go”, показаха ми спокойствието и тържеството на мислите и тялото ми, когато приема, когато се доверя, когато знам кое да подмина в живота си.

Сега промених много неща в ежедневието си, знам как да намирам отговорите в тишината, как да не изпускам момента, как да не ме боли от обратната връзка, как да пробвам и действам без страхове, как с лекота да правя избори, как да се наслаждавам на това, че съм уязвима, как да слушам и приемам решенията на децата си….

Сега е различно, сега е по-ведро и осъзнато, сега се наблюдавам и знам, че нещата които научих ми вършат работа ежедневно.

Усещам го с всяка фибра на тялото си – по лекотата, по тишината, по спокойствието, по дишането ми. Единственото, за което съжалявам е, че не успях да попадна на това място години по-рано…Но и това приемам и знам, че няма случайности в живота. Най-хубавото тепърва предстои!

Автор: М. Р.Инсайт I: Семинарът на пробуждащото се сърце

За щастието и грижата към себе си

Заповядайте на семинара Инсайт I – четиридневно пространство, което е посветено на нас самите, на нашия център и на баланса, който ще ни даде всички отговори и ще ни покаже най-добрите пътища, по които да продължим.

  • Oтстъпки в цената за студенти, пенсионери и групи участници от една фирма
  • За запазване на билети и въпроси, може да се свързвате с нас на 0897 201 215

 

  

За щастието и грижата към себе си  
Сподели с приятели: